Krawędź podstawy graniastosłupa
Matejko: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 2, a jego wysokość jest
równa 1. Oblicz cosinus kąta zawartego między przekątną ściany bocznej a sąsiednią ścianą.
który to kąt?
24 lut 16:33
Patronus:

to chyba ten
24 lut 16:36
Matejko: mogę prosić o obliczenia? Jednak nie dam rady sam
24 lut 16:46
Matejko: 
liczyłem że jedna przekątna na
√5 i druga też a bok naprzeciwko kąta to 2 i z tw. cosinusów
ale nie wychodzi
24 lut 17:01
Mila:
Źle, rysunek.
Zaraz narysuję.
24 lut 17:05
Mila:

Teraz oblicz.
24 lut 17:10
Matejko: teraz nie wiem jak to policzyć. Proszę o pomoc
24 lut 17:14
Matejko: up
24 lut 17:21
Mila:
BC'=
√11+22=
√5
|DB|=
√1+1=
√2
ΔC'DB− Δ prostokątny
albo
Z tw cosinusów
|DC'|
2=|BC'|
2+|DB|
2−2*|BC'|*|DB|*cos α
3=5+2−2*
√5*
√2 cosα
4=2
√10 cosα
24 lut 17:38
Matejko: dzięki wielkie właśnie się też doliczyłem i miałem pisać
24 lut 17:43
Matejko: jak jest kąt między przekątną ściany bocznej a sąsiednią ścianą to to "sąsiednią ścianą" zawsze
bierze się jej polowe?
24 lut 17:44
Mila:
W takim graniastosłupie tak.
24 lut 18:13