zestaw 1
olaa.: 1. Punkt A (4:10) należy do okręgu, który jest styczny do osi OX w punkcie B (4:0). Wyznacz
równanie tego okręgu oraz współrzędne jego punktów przecięcia z osią OY.
2. Liczby 3,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny rosnący. Te same liczby są w
podanej kolejności pierwszym, drugim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego. Oblicz b i c.
24 lut 16:26
Janek191:
z.1
2 r = 10 − 0 = 10
r = 5
| | 4+4 | | 10 + 0 | |
S = ( |
| ; |
| ) = ( 4; 5) |
| | 2 | | 2 | |
Odp.
( x − 4)
2 + ( y − 5)
2 = 25
======================
24 lut 16:33
Janek191:
z.1
2 r = 10 − 0 = 10
r = 5
| | 4+4 | | 10 + 0 | |
S = ( |
| ; |
| ) = ( 4; 5) |
| | 2 | | 2 | |
Odp.
( x − 4)
2 + ( y − 5)
2 = 25
======================
24 lut 16:33
Janek191:
z.2
3 , b ,c − ciąg geometryczny, więc b
2 = 3*c i b > 0
a
1 = 3, a
2 = b ⇒ r = b − 3
a
5 = c = a
1 + 4r = 3 + 4*( b − 3)
zatem
| b2 | |
| = 3 + 4*( b − 3) / * 3 |
| 3 | |
b
2 = 9 + 12 b − 36
b
2 − 12 b + 27 = 0
Δ = 144 − 4*1*27 = 144 − 108= 36
√Δ = 6
| | 12 − 6 | | 18 | |
b = |
| = 3 lub b = |
| = 9 |
| | 2 | | 2 | |
| | 32 | | 81 | |
c = |
| = 3 lub c = |
| = 27 |
| | 3 | | 3 | |
Odp. b = 9, c = 27
lub b = c = 3 Wtedy oba ciągi są stałe.
24 lut 17:47
Janek191:
Ciąg geometryczny ma być rosnący, więc
Odp. b = 9 , c = 27
===============
26 lut 07:50