Tożsamości trygonometryczne
maff: tgx= −3/4 i x ∊ (3/2π; 2π)
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta x.
Dodam, że umie obliczyć wartości pozostałych funkcji jednak w innym zadaniu jest ta sama
wartość z tym że x ∊ (π/2;π) i wyniki już są inne o co w tym chodzi ?
24 lut 14:36
J: Funkcje trygonometryczne przyjmują wartości dodatnie i ujemne w zależności od tego w której
ćwiartce układu znajduje się ruchome ramię kąta.Np sinus jest dodatni w I −ej i II −gie, ale
już jest ujemny w III − ej i IV −tej
24 lut 14:44
maff: ok, to jak liczyć powiedzmy sinusa mając tg ?
24 lut 14:48
kika: | | sinx | |
jedynka trygon i tgx= |
| |
| | cosx | |
24 lut 14:53
Aga1.: Podstaw do jedynki trygonometrycznej
24 lut 14:53
maff: ok, dzięki już wiem.
24 lut 14:57
Janek191:
| | b | |
tg x = |
| ⇒ a = 3 i b = − 4, więc r2 = a2 + b2 = 32 + (−4)2 = 9 + 16 = 25 |
| | a | |
r =
√25 = 5
zatem
24 lut 14:59
Janek191:
Pomyliło mi się a z b

b = − 3 , a = 4
r = 5
cos x = U{a}[r}= U{4}[5}
24 lut 15:02