kolejne kwadraty liczb
nokia: Udowodnij, że suma kwadratów siedmiu kolejnych liczb naturalnych nie moze byc kwadratem liczby
naturalnej.
24 lut 14:21
Saizou :
(n−3)2+(n−2)2+(n−1)2+n2+(n+1)2+(n+2)2+(n+3)2=
n2−6n+9+n2−4n+4+n2−2n+1+n2+n2+2n+1+n2+4n+4+n2+6n+9=
7n2+28
pomyśl dalej czy ta się to zapisać jako kwadrat liczby naturalnej
24 lut 14:41
Bizon:
n
2+n
2+2n+1+n
2+4n+4+n
2+6n+9+n
2+8n+16+n
2+10n+25+n
2+12n+36=
7n
2+42n+91=7(n
2+6n+13)
Δ musiałaby być równa 0 .... a jest
24 lut 14:41
Ajtek:
Hmmmm,
n−3, n−2, n−1, n, n+1, n+2, n+3 kolejne liczby naturalne i n≥4
(n−3)2+(n−2)2+(n−1)2+n2+(n+1)2+(n+2)2+(n+3)2=...
I działasz.
24 lut 14:42
Ajtek:
A się rzucili

Witam
Saizou,
Bizon 
.
24 lut 14:43
Saizou :
Cze
jść
Wam
24 lut 14:45
Bizon:
w tego typu zadaniach drodzy Panowie nie można używać n−3, n−2
Przeprowadzając dowód ... musimy wykazać słuszność tezy dla
wszystkich wartości n.
A co się dzieje w Waszych dowodach dla n=1 lub n=2
dla n=1 mamy 1−3, 1−2, a to liczby naturalne nie są
24 lut 14:47
Bizon:
... rzucili się jak szczerbaty na suchary ... −

jak mawiał
PW
tyle, że to dla szczerbatego dość trudna strawa −

Witaj
Ajtek
24 lut 14:49
wredulus_pospolitus:
Bizon ... a co za różnica ... po prostu w tym co napisali ustawia się, że n≥4 i gitara gra ...
bo dla n=4 ... będzie wyrażenie miało taką samą wartość co u Ciebie dla n=1
24 lut 14:51
Bizon:
... a tak różnica jak napisałem...
To zawęża dowód do liczb n≥
3 
Wszak 0 jest liczbą naturalną.
A teza jest słuszna dla dowolnego n∊N
24 lut 14:55
Bizon:
... za takie rozwiązanie na maturze punktów prawie nie ma
24 lut 14:57
Saizou : nie zawęża, bo liczby
n−3,n−2,n−1,n,n+1,n+2,n+3 mają być naturalne a nie n
a ich "naturalność" zapewniamy dzięki założeniu że n≥3
24 lut 14:58
wredulus_pospolitus:
Bizon to może inaczej
dla dowolnego 'n' naturalnego wykaże, że:
n
2+(n+1)
2+....+(n+6)
2 bla bla bla
dowód:
niech n = k−3 ... k≥3
(k−3)
2+(k−2)
2+....+(k+3)
2 bla bla bla
to jest to samo
24 lut 15:00
Bizon:
rozumiesz ... i nie rozumiesz ...
Bronisz tylko tego co napisałeś.
Zawęża ... bo sam zawężasz wprowadzając zapis n≥3
24 lut 15:01
Saizou :
24 lut 15:01
wredulus_pospolitus:
Bizon ... nie zawęża tylko 'przesuwa'
zawęziłoby to gdyby startowy przedział byl skończony (np. <1;10>) a nowy przedział byłby <4;10>
24 lut 15:02
Saizou : bronę tego co napisałem bo to jest słuszne
wredulus pospolitus to pokazał
24 lut 15:03
wredulus_pospolitus:
a tak to jest tylko kwestia indeksowania ... oba zbiory są równoliczne
24 lut 15:04
Bizon:
... usiłujesz bronić coś ... czego obronić nie można.
n ... a nie n
2 ma być liczbą naturalną

... czytaj treść zadania.
Odwracanie kota ogonem typu że n=k−3 ... pozostaje jedynie odwracaniem ogonem kota −
24 lut 15:07
PW: Ciekawe (nie znam odpowiedzi) czy dałoby się podejść do rozwiązania geometrycznie.
Duży kwadrat o boku p∊N podzielony na siedem mniejszych − czy jest możliwe, żeby te mniejsze
miały boki o długościach jak w zadaniu.
24 lut 15:12
24 lut 15:12
Trivial: Usunąłem tę kompromitację.

Przeczytałem "nie musi" zamiast "nie może".
24 lut 15:13
wredulus_pospolitus:
no ejjj
24 lut 15:14
Trivial: Usunąłem przed Twoim wpisem, więc proszę nie mieć żalu.
24 lut 15:19
Saizou :
a co napisałem o 14:58
24 lut 15:24
wredulus_pospolitus:
a pfff ... ale jak już pisałem
24 lut 15:24
Ajtek:
Witam
wredulus,
PW,
Trivial 
.
Błahe zadanie, a elaboraty piszą. Oczywiście moje rozwiązanie zawiera błąd, dla n≥3 jest to
prawdą. Zapomniałem o zerze
24 lut 15:32