Stereometria
Sandra: Stosunek objętości dwoch walców podobnych wynosi 27:1. Stosunek pól powierzchni tych walców
wynosi ?
24 lut 13:52
ask: Jeżeli V1 = 27 V2 = 1
2πr12h1 = 27 2πr22h2 = 1
Wyznacz sobie r1, r2, h1 i h2, następnie podstaw do wzoru na pole powierzchni bocznej
walca.
24 lut 14:01
Piotr 10: A po co tak ?
24 lut 14:02
Piotr 10: Jeżeli walce są podobne to stosunek ich objętości równa się sześcianowi skali podobieństwa więc
k
3=27
k=3
24 lut 14:03
Sandra: A jeżeli walce nie byłyby podobne to jak miałabym to obliczyc ?
24 lut 14:10
Bizon:
... posiedzieć i popłakać −
24 lut 14:14
PW: I kiedy mniejszy napełni się łzami − przelać do większego ... i zmierzyć jak wysoko jest poziom
wody
24 lut 14:24