np
SAHGE=4−SFBCD−SAFH−SDEG
Jego bok AF też znasz...
Proponuję taki sposób
Wykorzystując narzędzia geometrii analitycznej
Umieszczam ten kwadrat w układzie współrzędnych
A(0,0). B(2,0), C(2,2) , D(0,2) , E(0,1), F(1,0)
Piszę równania prostych :
| 1 | ||
AC: y=x . DF: y= −2x+2 , EC: y= | x+1 ( myślę ,że wiesz jak wyznaczyć te równania) | |
| 2 |
| 2 | 2 | |||
prostej DF i prostej AC otrzymasz H( | , | ) | ||
| 3 | 3 |
| 2 | 6 | |||
i prostej DF i prostej EC otrzymasz G( | , | ) | ||
| 5 | 5 |
| 2 | 2 | 2 | 1 | |||||
AH=[ | , | ] i EG=[ | , | ] | ||||
| 3 | 3 | 5 | 5 |
| 1 | 2 | 1 | 2 | |||||
P(AHD)= | | | | P(EGD)= | *| | | | ||||
| 2 | 3 | 2 | 5 |
| 1 | 1 | |||
P(AHD)= | P(EGD)= | |||
| 3 | 5 |
| 1 | 1 | 7 | ||||
tp P(AHGE)= | − | = | [j2] | |||
| 3 | 5 | 15 |