Geometria Analityczna
Piotr123: Prosta y=3/2x − 1 przecina boki AB i AC trojkata ABC odpowiednio w punktach K i L. Wiedzac, ze
A=(3,7), B=(6,1) c=(9,9). oblicz pole trojkata AKL.
Obliczylem ze K=(4,5) a L=(6,8) i kompletnie nie wiem jak obliczyc pole tego trojkata.Prose o
pomoc
24 lut 13:38
Janek191:
→
AK = [ 4− 3; 5 − 7] = [ 1; − 2 ]
→
AL = [ 6 − 3; 8 − 7 ] = [ 3; 1 ]
Pole ΔAKL
→ →
P = 0,5 I det ( AK, AL ) I = 0,5 * I 1*1 − (−2)*3 I = 0,5 *I 1 + 6 I = 0,5*7 = 3,5
24 lut 15:29
Janek191:
→
AK = [ 4− 3; 5 − 7] = [ 1; − 2 ]
→
AL = [ 6 − 3; 8 − 7 ] = [ 3; 1 ]
Pole ΔAKL
→ →
P = 0,5 I det ( AK, AL ) I = 0,5 * I 1*1 − (−2)*3 I = 0,5 *I 1 + 6 I = 0,5*7 = 3,5
24 lut 15:29