Styczna do wykresu
Zosia: Hej
Znajdz wszytskie takie punkty wykresu y=ex2, że prosta przechodzi przez początek układu
współrzędnych
24 lut 13:36
Zosia: Ktoś wie jak to ugryść?
24 lut 13:43
wredulus_pospolitus:
w sensie ... znajdź wszystkie punkty (x
o,y
o) takie, że STYCZNA do wykresu f(x) = e
x2 w
tym punkcie, przechodzi przez także przez punkt (0,0)
no to w czym problem

masz f(x) ... masz wzór na styczną w punkcie ... działaj ... wskazówka
styczna musi być dana wzorem y=a*x
+0
24 lut 13:49
Zosia: tak te punkty xo i yo
Nadal nie wiem, zawsze miałam podany x0 i na jego podstawie robiłam a teraz coś takiego
24 lut 13:57
Zosia: haaaaaaaaaalo
24 lut 15:20
wredulus_pospolitus:
haaaalooooo ... to rusz głową ... wzór na styczną masz

wskazówkę Ci podałem (nawet w 'oczojebnym' kolorze) ... wystarczy że ruszysz główką
24 lut 15:21
Zosia: y−f(x0)=f'(x0)(x−x0) tak?
24 lut 15:24
wredulus_pospolitus:
nom ... iiii w tym wzorze 'wyraz wolny' (czyli popularne
b we wzorze y= ax+b) to co to
jest
24 lut 15:25
Zosia: f(x0)+f(x0)*x0
24 lut 15:42