Nierówność
ELA: x2≤−4(x+1)
Jak to rozwiązać?
24 lut 13:28
wredulus_pospolitus:
wszystko na lewą stronę i liczysz
a jakbyś policzyła gdyby to nie była nierówność tylko
=
24 lut 13:30
J: x2 + 4x +4 ≤ 0
24 lut 13:30
ELA: delta wyjdzie 0 ?
24 lut 13:32
J: A co nie może ?
24 lut 13:33
ELA: no może dlatego pytam czy dobrze rozwiązałam bo tak wyszło ?
24 lut 13:34
J: Ale rozwiązanie zadania nie polega tylko na obliczeniu Δ.
24 lut 13:35
ELA: a co jeszcze muszę obliczyć?
24 lut 13:43
wredulus_pospolitus:
musisz obliczyć jakie 'x' spełniają podana nierówność
a w jakim celu liczy się Δ
24 lut 13:45
ELA: czyli x1= −2 i x2= −2
24 lut 13:51
J: Wartość x = − 2 , co to jest dla tej funkcji z lewej strony nierówności ? ?
24 lut 13:54
ELA: 2?
24 lut 13:56
J: Czy wiesz, co to jest miejsce zerowe funkcji ?
24 lut 13:58
ELA: nie wiem jak to rozwiązać.
24 lut 14:00
J:

To jest wykres funkcji y = x
2 + 4x + 4. Kiedy ta funkcja ma wartość 0 ?
24 lut 14:09
ELA: nie wiem.
24 lut 14:17
J: Szkoda czasu. Rozwiązaniem zadania jest x = −2 . Dla tego x lewa strona nierówności jest równa
0, dla każdej innej wartości x jest dodatnia ( większa od 0)
24 lut 14:20