Równanie prostej
AGUSIA: POMOCY.
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A (2,−2) i prostopadłej do prostej y=2x+4
24 lut 13:02
J: | | 1 | |
y = − |
| x + b , podstaw za x = 2 , a za y = −2 i oblicz "b" |
| | 2 | |
24 lut 13:04
AGUSIA: −3?
24 lut 13:07
J: Nie
24 lut 13:10
AGUSIA: −1?
24 lut 13:12
J: | | 1 | |
Tak, czyli szukana prosta: y = − |
| x − 1 |
| | 2 | |
24 lut 13:13
Bogdan:
| | −1 | | 1 | | 1 | |
bez obliczania b: a = |
| , y = − |
| (x − 2) − 2 ⇒ y = − |
| x − 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
24 lut 13:14
AGUSIA: i to już jest rozwiązanie tak ?
24 lut 13:14
Bogdan:
y = a(x − x0) + y0, gdzie (x0, y0) to punkt należący do prostej
24 lut 13:15
AGUSIA: i to już jest rozwiązanie tak ?
24 lut 13:15