Ciąg Geometryczny
Aśka: Między liczbą 2 i 18 wstaw trzecią liczbę tak, aby te trzy liczby tworzyły ciąg geometryczny.
Jaka to liczba. Proszę o pomoc.
24 lut 12:54
J: Z własności ciągu geometrycznego: kwadrat wyrazu środkowego jest równy iloczynowi wyrazów
sąsiednich. 2 , x , 18 , czyli.. ?
24 lut 12:56
Aśka: nie wiem jak to zrobić
24 lut 13:00
J: x2 = 2*18
24 lut 13:01
Aśka: x2 = 2*18
x2 = 36
x=6
Tak dobrze ?
24 lut 13:04
J: Czy tylko liczba 6 do kwadratu daje wynik 36 ?
24 lut 13:05
Aśka: A to zle rozwiązałam ?
24 lut 13:10
J: Ale to nie jest koniec rozwiązania
24 lut 13:11
Aśka: a co jeszcze muszę zrobić ?
24 lut 13:13
J: A ile to jest: (−6)2 ?
24 lut 13:13
Aśka: 36
24 lut 13:17
J: Czyli x
2 = 36 ⇔ x =6 lub x = −6. Czyli obydwie te liczby są rozwiązaniem zadania
24 lut 13:19
Aśka: czyli to koniec rozwiązania ?
24 lut 13:22
J: Tak. Masz dwa ciągi: 2 , 6 , 18 lub 2 , −6 , 18.
24 lut 13:24