.
Piotr...: Do przygotowania 10 porcji marchwi w śmietanie potrzeba 1,25kg marchwi 0,75 setnych litra
śmietany oraz 0,75 litra wywaru z drobiu.Cena kalkulacyjna 1 kg marchwi wynosi 1.60zł,1 litra
śmietany 11zł oraz 1 litra wywaru z drobiu 3zł.Stosowany narzut na przyprawy wynosi 20%.Marża
gastronomiczna na marchew w śmietanie wynosi 50%,a stawka podatku VAT 8%.Oblicz cene
gastronomiczną netto i brutto 1 porcji marchwi w śmietanie.
24 lut 11:26
wredulus_pospolitus:
i w czym problem przyszły Panie ekonomisto
24 lut 11:33
Janek191:
1,25 kg * 1,60 zł / kg = 2 zł − wartość marchwi
0,75 l * 11 zł/ l = 8,25 zł − wartość śmietany
0,75 l *3 zł/ l = 2,15 zł − wartość wywaru
Co bierzemy za przyprawy − wywar z drobiu ?
24 lut 11:36
Piotr...: jak bym wiedział jak to rozwiązać to bym nie prosił o pomoc
24 lut 11:57