.
ola: Wyznacz środek odcinka o końcach A= (−1, −2) i B= (3,2). Napisz równanie symetralnej odcinka
AB.
24 lut 11:15
wredulus_pospolitus:
Olu ... czy wiesz co to jest symetralna odcinka

a symetria względem 'czego'
24 lut 11:17
J:
1) Skorzystaj ze wzoru na współrzędne środka odcinka AB
2) Napisz równanie prostej AB
3) Napisz równanie prostopadłej do prostej AB i przechodzacej przez środek odcinka AB
24 lut 11:21
pw: wzór na współrzędne środka odcinka AB
C=[(xa+xb)/2, (ya+yb)/2]
wzór na współczynnik kierunkowy prostej AB
a=(ya−Yb)/(xa−xb)
równanie symetralnej, która jest prostopadła do AB i przechodzi przez punkt C
24 lut 11:28