Asymptoty
Dżej: Asymptoty Miałem ostatnio takie zadanie i jakoś nie bardzo mogłem sobie poradzić z asymptotami
skośnymi:
myślę, że dobrze oszacowałem:
w +∞ = =0
w −∞ = 0
w 0
+ = ∞−∞
w 0
− = −∞+∞
Asymptoty liczyłem ze wzoru
b=[f(x)−ax]
24 lut 09:36
wredulus_pospolitus:
no i jakie granice wyszły w lim −> 0
+ / −> 0
− 
lim
x −> −∞ f(x) to NA PEWNO nie jest 0
24 lut 11:03
PW: Co do asymptot w nieskończoności − jeżeli dobrze policzyłeś, że
limf(x)
x→∞ = 0
to jakiej asymptoty ukośnej szukasz?
24 lut 11:28
Dżej: limx−>−∞ f(x)=1
24 lut 11:29
wredulus_pospolitus:
no to już masz w takim razie wyliczone ukośne

pamiętaj −−− asymptota pozioma −> szczególny przypadek ukośnej (gdzie 'a' =0)
24 lut 11:32
Dżej: dzięki za odpowiedź.
24 lut 11:34
wredulus_pospolitus:
a jaki granice Ci wyszły w x
0=0
24 lut 11:35
Dżej: w x0=0 to będzie ∞−∞?
24 lut 11:41
wredulus_pospolitus:
a co to niby jest
∞−
∞
24 lut 11:42
Dżej: no chyba nie wiem o co chodzi z tym x0.
24 lut 12:07
Domel:
| | 1 | | 1 | | ex − 1 − x | |
limx→0 ( |
| − |
| ) = limx→0 |
| = |
| | x | | ex − 1 | | x*(ex − 1) | |
| | ex − x − 1 | | 1 − 0 − 1 | | 0 | |
= limx→0 |
| = |
| = |
| |
| | x*ex − x) | | 0*1 − 0 | | 0 | |
| | 0 | |
Ponieważ wychodzą wyrażenia nieoznaczone (dla x→0 f(x)→ |
| ) to może panem de'Hospitalem? |
| | 0 | |
| | ex−x−1 | | (ex−x−1)' | | ex−1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| |
| | x*ex−x) | | (x*ex−x))' | | ex+x*ex−1 | |
| | ex − 1 | | 1 − 1 | | 0 | |
= limx→0 |
| = |
| = |
| |
| | ex + x*ex − 1 | | 1 + 0 − 1 | | 0 | |
No i znów wyrażenie nieoznaczone − znów Hospitalem?
| | ex − 1 | | (ex − 1)' | |
lim |
| = lim |
| = |
| | ex + x*ex − 1 | | (ex + x*ex − 1)' | |
| | ex | | ex | | ex | | 1 | |
= lim |
| = lim |
| = lim |
| = lim |
| |
| | ex+ex+xex) | | 2ex+xex) | | ex(2+x) | | 2+x | |
Więc
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→0 |
| = |
| = |
| |
| | 2 + x | | 2+0 | | 2 | |
Stawiałem znaki zapytania − bo nie jestem pewien czy Hospitalem można iść "do bólu"
24 lut 13:51