matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
o
planimetria :
Wyznacz promień okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o ramieniu długości b i kącie o mierze α przy podstawie.
h
b=
sinα
h=bsinα a
2
=b
2
−b
2
sin
2
α a
2
=b
2
(1−sin
2
α) a=bcosα P=0.5*bsinα*2bcosα P=b
2
sinαcosα 2P=2b
2
sinαcosα
2b
2
sinαcosα
r=
2bcosα+2b
bsinαcosα
r=
cosα+1
ok ?
24 lut 09:21
J:
Wygląda, że OK.
24 lut 09:44
J:
a
"a" mozna obliczyć szybciej:
= cosα ⇔ a = bcosα
b
24 lut 09:51