Planimetria
bezendu:

W trójkąt równoramienny o ramieniu 10 i podstawie 12 wpisano prostokąt o stosunku boków 1:4 w
ten sposób, ze krótszy bok jest zawarty w podstawie trójkąta. Oblicz długości boków prostokąta
No i ?
23 lut 23:17
Saizou :
4*6x=4(12−x)
6x=12−x
23 lut 23:27
bezendu:
Dobra i tak nic nie trybie, Dziękuję i dobranoc.
23 lut 23:29
Trivial: Ja mam sposób trygonometryczny.
23 lut 23:30
bezendu:
Dzięki Trivial ale już nie musisz. Będzie co będzie z tą planimetrią.
23 lut 23:31
Eta:

|GF|=|DE|=x , |EF|=|GD|=4x, x>0 , h=......
Z podobieństwa trójkątów ABC i GFC
..........
23 lut 23:32
Eta:
wrrr Saizou
23 lut 23:33
Trivial: | | 12 | |
Wyszło mi x = |
| , czyli tak jak Saizou. |
| | 7 | |
23 lut 23:34
Saizou : tak
Eto
23 lut 23:34
bezendu:
Niby skąd wiadomo ,że EF =4x ?
23 lut 23:36
Saizou : z treści ... o stosunku
23 lut 23:36
Eta:
23 lut 23:38
bezendu: Dzięki
23 lut 23:42
bezendu:
I dzięki za wszystkie zadania
23 lut 23:45
Eta:
Dla kogo? te "dzięki"
24 lut 00:08
bezendu: Do Ciebie.
24 lut 00:10
24 lut 00:10
bezendu: Żadne...
24 lut 08:47
zawodus: Widzę, że jesteś wyczerpany już

Odpocznij
24 lut 09:02