FIZYKA
AREK: CZY JEST TU KTOS KTO MOGLBY MI WYJASNIC KILKA ZADAN Z FIZYKI DZIAL BRYLA SZTYWNA BARDZO PROSZE
O ODPOWIEDZ
23 lut 22:31
daras: tak ale nie dzisiaj
kolorowych snów!
23 lut 22:32
AREK: CZEMU
23 lut 22:33
daras: bo idę spać
23 lut 22:33
Maslanek: Weź te duże litery... Wrzuć, popatrzymy
23 lut 22:34
AREK: ok moze znajdzie sie ktos inny
23 lut 22:34
AREK: ok
23 lut 22:35
AREK: beben pralki obraca sie ruchem jednostajnymwykonując 2400 obrotów w czasie minuty po czym
hamuje az do zatrzymaniaw czasie 5 min oblicz ile obrotów wykona pralka w czasie hamowania
jesli ruch bebna jest jednostajnie opozniony
23 lut 22:37
AREK: ?
23 lut 22:37
AREK: pomoże ktoś
23 lut 22:40
Maslanek: To nie jest bryła sztywna...
Poczytaj o ruchu po okręgu ^^
24 lut 00:52
Trivial:
Przed rozpoczęciem hamowania:
ω0 = 2400 rpm
Po rozpoczęciu hamowania:
ω(t) = ω0 − εt
Na końcu prędkość wynosi 0, zatem:
0 = ω0 − εt0 → εt0 = ω0
Podstawiamy do:
θ(t0) = ω0t0 − 12εt02 = ω0t0 − 12ω0t0 = 12ω0t0
Podstawiamy dane i mamy:
θ(5 min) = 12*2400*5 = 6000.
24 lut 01:29
daras: to jest zwykły ruch obrotowy, jednostajnie zmienny
podstawowe wzory na drogę [α], prędkość kątową [ω]
a ty jęczysz przed północą bo ci się dopiero wtedy przypomniało, że masz to na poniedziałek
zadane

w dodatku mieszasz tu niepotrzebnie bryłę sztywną wstyd
24 lut 09:59
asdf: i co z tego, ze na poniedzialek? Czasami nie warto patrzec na takiego, ze "leń", a może nie
mógł wcześniej?

Chcesz pomóc − pomóż, nie chcesz − nie musisz...
24 lut 12:31
daras: jasne, że chcę ale oczekuję choć minimalnego wysiłku myślowego z drugiej strony
24 lut 13:47
fx: Wysiłku należy oczekiwać bezwzględnie!
Gotowiec to nie często nie pomoc w nauce w kontekście efektów kształcenia. Dlatego sugeruję
rozwiązywać problem analogiczny tak aby pytający miał szanse samemu rozwiązać swój − nawet
jeżeli sprowadzi się to tylko do zmiany zmiennych − ale zawsze lepsze to, niż bezmyślne
przepisanie.
24 lut 14:05
Biszuuu:

Oblicz siły S1 i S2 dla układu prętów obciążonych jak na rysunku(Oblicz siły S1 i S2 w
cięgnach)
Q=13
12 lis 09:12
wredulus_pospolitus:
uuu ... teraz już na sprawdzian 'szybko' nie potrzebujesz
12 lis 12:07