Oblicz całkę
Domel: Witam
Próbowałem policzyć przez podstawianie i przez części
∫ctg
2x dx
No i gubiłem się w linijkach wzorów. W końcu wpadłem na pewien myk.
Czy wiedząc, że pochodna z ctgx wynosi −(1+ctg
2x) mogę zaszaleć w ten sposób?
∫ctg
2x = ∫dx + ∫ctg
2x dx − ∫dx = ∫(1 + ctg
2x) dx − x =
(a) −ctgx − x
| ctgx = t |
∫(1 + ctg
2x) dx = | −(1+ctg
2x)dx = dt | = ∫−dt = − t = −ctgx
(a)
| (1+ctg
2x)dx = −dt |
Albo może ktoś pokaże jak to w miarę łagodnie przejść w inny "cywilizowany" sposób?
Będę very dźwięczny