oblicz
ada: sin4x+cos4x=58
doszlam do postaci
1−2(sinxcosx)2=58
jak zamienie to w nawiasie a funkcje podwojonego kąta to cos dalej idzie policzyc?
1−1/2sin22x=5/8
23 lut 21:54
bezendu: Podwójnego kąta ? czyli początkowe równanie ma taką postać ?
23 lut 21:57
ada: nie poczatkowe to to 1 co napisalam
23 lut 22:07
Eta:
| | 1 | | 5 | | 1 | | 3 | |
1− |
| sin2(2x)= |
| ⇒ |
| sin2(2x)= |
| /*2 |
| | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | |
| | 3 | | √3 | | √3 | |
sin2(2x)= |
| ⇒ sin(2x)= |
| v sin(2x)= − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
dokończ....
23 lut 22:09
Janek191:
sin
2 x = t ⇒ cos
2 x = 1 − t
więc
23 lut 22:11
Eta:
23 lut 22:12
bezendu:
16cos
4x−16cos
2x+3=0
16cos
4x−16cosx
2x+3=0
t=cos
2x t>0
16t
2−16t+3=0
Δ=64
√Δ=8
Dokończ teraz
23 lut 22:15
Janek191:
( sin
2 x + cos
2 x)
2 = sin
4 x + cos
4 x + 2 sin
2 x*cos
2 x
1 = sin
4 x + cos
4 x + 0,5 * 2 sin x cos x*2 sin x cos x
sin
4 x + cos
4 x = 1 − 0,5 *( sin
2 2x)
zatem
| | √3 | | √3 | |
sin 2x = − |
| lub sin 2x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 lut 22:29
Eta:
@
Janek ... czytałeś wpis? :
22:09
23 lut 22:31
Janek191:
Tak, ale chciałem sprawdzić czy Ada dobrze przekształciła początkowe równanie
23 lut 22:42