Czy wykresem jest parabola
arbuz: Czy wykresem funkcji G(x)=(x4 −9)/(2x2−6) jest parabola?
23 lut 21:43
23 lut 21:46
Trivial:
| x4−9 | | 1 | | x2(x2−3) + 3(x2−3) | | 1 | | 3 | |
| = |
| * |
| = |
| x2 + |
| |
| 2x2−6 | | 2 | | x2−3 | | 2 | | 2 | |
23 lut 21:48
kasiaa: tak
23 lut 21:48
arbuz: Dlatego, że √3 i −√3 nie należą do dziedziny?
23 lut 21:49
23 lut 21:49
arbuz: No i właśnie się zastanawiam, bo po przekształceniu wychodzi, że dziedziną jest R
23 lut 21:50
kika: 2x2−6≠0 i rozwiąż.
23 lut 21:51
Trivial: Jest to parabola bez dwóch punktów.
23 lut 21:51
PW: kika i tak powiedziała prawdę. Parabola, ale "z dwiema dziurkami". Dziedzinę ustala się na
początku (nie po skróceniu − nie wolno dzielić przez zero).
23 lut 21:53
Trivial:
23 lut 21:53
arbuz: Dzięki, właśnie się zastanawiałem, czy parabola musi być ciągła

Czyli nie musi.
23 lut 21:54
Trivial:
Czy ja wiem czy nie musi... Prawdopodobnie musi.

Odpowiedź na pytanie czym jest wykres tej
funkcji to: "parabola bez dwóch punktów".
23 lut 21:57
arbuz: ehm. a ja to mam w pytaniu testowym, więc nie wiem co zaznaczyć...
23 lut 22:04
Trivial: A jakie odpowiedzi?
23 lut 22:05
kika: Parabola jest wykresem trójmianu kwadratowego a ten jest ciągłą funkcją!
23 lut 22:06
arbuz: tak/ nie
23 lut 22:06
kika: Nie
23 lut 22:07
arbuz: ok, dziękuję za pomoc
23 lut 22:07