Równanie trygonometria
Consolidaa: Rozwiąż równanie: 81−sinx+sin2x−sin3x+...=4
23 lut 21:42
Maslanek: Wykładnik potęgi to szereg geometryczny, w którym...
Jest on zbieżny, gdy: ...
Wtedy:
23 lut 21:43
23 lut 21:48
Consolidaa: A gdy już wyliczę S to co dalej?
23 lut 21:52
kika: ax=ay⇔x=y
23 lut 21:53
Consolidaa: Nie wychodzi mi

czy mogłabym prosić o obliczenia?
23 lut 21:57
kika: zapisz swoje.
23 lut 22:08
Consolidaa: 3(1/(1−sinx)=2 ?
23 lut 22:09
23 lut 22:10
Consolidaa: dlaczego tak?
23 lut 22:19
Maslanek: Podaj założenia.
I 2
3/(1+sinx)=2
2
23 lut 22:22
Consolidaa: lql<1
23 lut 22:25
kika: 2−2sinx=3
−2sinx=1
| | 1 | |
sinx=− |
| i dalej licz uwzgl zał |
| | 2 | |
23 lut 22:36
Domel:
Na początku można ewentualnie wyjść z logarytmów:
8
1−sinx+sin2x−sin3x+... = 4
log
2 8
1−sinx+sin2x−sin3x+... = log
2 4
(1−sinx+sin
2x−sin
3x+...)*log
2 8 = log
2 4
(1−sinx+sin
2x−sin
3x+...)*3 = 2
| | 2 | |
(1−sinx+sin2x−sin3x+...) = |
| |
| | 3 | |
A dalej to już jak wyżej.
24 lut 01:04