| 1 | 1 | 1 | ||||
4x + | *4x + | *4x + ... = | *( 4x)2 + m | |||
| 4 | 16 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
( 1 + | + | + ... ) *4x = | * (4x}2 + m | |||
| 4 | 16 | 4 |
| 1 | 1 | ||
, | , .... − ciąg geometryczny | ||
| 4 | 16 |
| 1 | 1 | |||
a1 = | q = | |||
| 4 | 4 |
| a1 | 14 | 1 | ||||
S = | = | = | ||||
| 1 − q | 1 − 14 | 3 |
| 1 | 1 | |||
( 1 + | )*4x = | *( 4x}2 + m | ||
| 3 | 4 |
| 4 | 1 | |||
( | )*4x = | *( 4x)2 + m / * | ||
| 3 | 4 |
| 1 | 4 | ||
*( 4x)2 − | *4x + m = 0 | ||
| 4 | 3 |
| 1 | 4 | ||
t2 − | t + m = 0 / * 12 | ||
| 4 | 3 |
| 256 | 16 | |||
m = | = | |||
| 144 | 9 |
| 16 | 8 | |||
t = | = | |||
| 6 | 3 |
| 8 | ||
4x = | ||
| 3 |
| 8 | ||
22x = | ||
| 3 |
| 8 | ||
log2 22x = log2 | ||
| 3 |
| 8 | ||
2x = log2 | ||
| 3 |
| 8 | ||
x = 0,5 log2 | ||
| 3 |
| 16 | ||
Odp. m = | ||
| 9 |
| 16 | ||
m = | ||
| 9 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
4x + | *4x + | *4x + ... = | *( 4x)2 + m | |||
| 4 | 16 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
( 1 + | + | + ... ) *4x = | * (4x}2 + m | |||
| 4 | 16 | 4 |
| 1 | 1 | ||
, | , .... − ciąg geometryczny | ||
| 4 | 16 |
| 1 | 1 | |||
a1 = | q = | |||
| 4 | 4 |
| a1 | 14 | 1 | ||||
S = | = | = | ||||
| 1 − q | 1 − 14 | 3 |
| 1 | 1 | |||
( 1 + | )*4x = | *( 4x}2 + m | ||
| 3 | 4 |
| 4 | 1 | |||
( | )*4x = | *( 4x)2 + m / * | ||
| 3 | 4 |
| 1 | 4 | ||
*( 4x)2 − | *4x + m = 0 | ||
| 4 | 3 |
| 1 | 4 | ||
t2 − | t + m = 0 / * 12 | ||
| 4 | 3 |
| 256 | 16 | |||
m = | = | |||
| 144 | 9 |
| 16 | 8 | |||
t = | = | |||
| 6 | 3 |
| 8 | ||
4x = | ||
| 3 |
| 8 | ||
22x = | ||
| 3 |
| 8 | ||
log2 22x = log2 | ||
| 3 |
| 8 | ||
2x = log2 | ||
| 3 |
| 8 | ||
x = 0,5 log2 | ||
| 3 |
| 16 | ||
Odp. m = | ||
| 9 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
4x + | *4x + | *4x + ... = | *( 4x)2 + m | |||
| 4 | 16 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
( 1 + | + | + ... ) *4x = | * (4x}2 + m | |||
| 4 | 16 | 4 |
| 1 | 1 | ||
, | , .... − ciąg geometryczny | ||
| 4 | 16 |
| 1 | 1 | |||
a1 = | q = | |||
| 4 | 4 |
| a1 | 14 | 1 | ||||
S = | = | = | ||||
| 1 − q | 1 − 14 | 3 |
| 1 | 1 | |||
( 1 + | )*4x = | *( 4x}2 + m | ||
| 3 | 4 |
| 4 | 1 | |||
( | )*4x = | *( 4x)2 + m / * | ||
| 3 | 4 |
| 1 | 4 | ||
*( 4x)2 − | *4x + m = 0 | ||
| 4 | 3 |
| 1 | 4 | ||
t2 − | t + m = 0 / * 12 | ||
| 4 | 3 |
| 256 | 16 | |||
m = | = | |||
| 144 | 9 |
| 16 | 8 | |||
t = | = | |||
| 6 | 3 |
| 8 | ||
4x = | ||
| 3 |
| 8 | ||
22x = | ||
| 3 |
| 8 | ||
log2 22x = log2 | ||
| 3 |
| 8 | ||
2x = log2 | ||
| 3 |
| 8 | ||
x = 0,5 log2 | ||
| 3 |
| 16 | ||
Odp. m = | ||
| 9 |
| 4*4x | 4*4x | 42x | |||
−42x−1=m ⇒ | − | =m ⇒ 16*4x−3*42x=12m | |||
| 3 | 3 | 4 |
| 256 | 16 | |||
Δ=0 144m=256 ⇒ m= | = | |||
| 144 | 9 |