rysowanie paraboli z kilkoma miejscami zerowymi
kamczatka:

Rozwiąż nierówność x
3−2x
2−5x+6 ≤ 0
Wyliczyłem już miejsca zerowe:
(x−1)(x
2−x−6)=0
x
1=1 x
2=−2 x
3=3
i chciałem się spytać jak rysować parabole z 3 miejscami zerowymi ? W rozwiązaniu mam tak ale
nie rozumiem jej:
23 lut 21:13
ICSP: parabola z trzema miejscami ?
23 lut 21:14
23 lut 21:14
kamczatka: ok dzięki
23 lut 21:18
PW: Masz trzy czynniki:
(x+2)(x−1)(x−3)
Myśleć trzeba − po narysowaniu miejsc zerowych na osi − następująco :
− po lewej stronie liczby −2 wszystkie trzy ujemne − iloczyn ujemny
− po prawej stronie liczby 3 wszystkie trzy dodatnie − iloczyn dodatni
− między −2 a 1 pierwszy czynnik dodatni, dwa następne ujemne − iloczyn dodatni
− miedzy 1 a 3 dwa pierwsze dodatnie, trzeci ujemny − iloczyn ujemny.
Zaznaczamy tak jak oni na rysunku − koniec.
23 lut 21:27
23 lut 21:42
bezendu:
23 lut 21:46
23 lut 21:49
kamczatka: a dobra już wiem bo wielomian się zaczyna od liczby ujemnej
23 lut 21:50
PW: kamczatka, nie mów "parabola" na wszystko co żyje − to są orientacyjne wykresy
wielomianów, na tyle orientacyjne, że właściwie prawdziwy w nich jest tylko znak funkcji.
23 lut 22:26