matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie cos3x=-1/2
TheLaw:
Proszę o wytłumaczenie tego równania
1
cos3x=−
2
x
0
=
π
3
2
1
4
1
3x=
π+2kπ | *
lub 3x=
π+2kπ | *
3
3
3
3
2
2
4
2
x=
π+
kπ x=
π+
kπ
3
3
3
3
23 lut 21:00
kika:
π
cos3x=−cos
i terazz wzorów redukcyjnych
3
cos3x=cos(π−π/3) lub cos3x=cos(π+π/3)
23 lut 21:04