Różnowartościowość
Kamil: Sprawdź różnowartościowość funkcji.
23 lut 20:53
PW: b) jak banalne:
| | x+1−2 | | 2 | |
f(x) = − |
| = −(1 − |
| ) |
| | x+1 | | x+1 | |
Różnowartościowa jest g(x) = x+1, a więc i różnowartościowa jest f(x).
23 lut 21:03
Kamil: a dlaczego g(x) = x+1? i czy napewno o to chodzi w tym zadaniu?
Bo ja widziałem rozwiązywanie takich zadań np w taki sposób:
i później porównuje się jedno do drugiego.
23 lut 21:11
PW: A ja jestem leniwy i myślę tak:
Skoro g(x) jest różnowartościowa, to ułamek
też jest różnowartościowy. Odjęcie jedynki też nie spowoduje, że funkcja przyjmie różne
wartości dla różnych x.
23 lut 21:37
Kamil: Jest na to jakiś wzór, że zawsze w mianowniku jest g(x)?
23 lut 21:41
PW: Nie, po prostu widziałem, ze w mianowniku jest funkcja różnowartościowa i przekształciłem
przepis na funkcję tak, żeby to wykorzystać i nie robić żadnych żmudnych obliczeń. Schematy
zabijają duszę.
Spróbuj tak samo rozwiązać zadanie 1.
23 lut 21:46
Kamil: Mam trochę problem, bo jest tam moduł
23 lut 21:50
PW: Dla x=0 jest f(x) = 0. Dla x < 0 jest f(x) <0 i dla x> 0 jest f(x) >0. Wystarczy więc udowodnić
różnowartościowość osobno na (0,∞) i osobno na (−∞,0). Wtedy przepis na funkcję nie zawiera
modułu.
23 lut 21:59