Pomoc w zadaniu
Nieznajomy : Proszę o sprawdzenie czy dobrze wykonałem zadanie chodzi o ekstremum lokalne funkcji dwóch
zmiennych , mam punkty P1(2,7/2) , P2(4,21/2) a w odpowiedziach jest nie 21/2 tylko 19/2
zupełnie nie wiem dlaczego .
F(x,y)= x
3+y
2−6xy+9x+5y+2
Df= x∊R , y∊R
F'x(x,y)=3x
2−6y+9
F'y(x,y)=2y−6x+5
3x
2−6y+9=0
2y−6x+5=0
2y=6x−5 /:2
y=3x−5/2
3x
2−6(3x−5/2)+9=0
3x
2−18x+15+9=0
3x
2−18x+24=0/:3
x
2−6x+8=0
Δ=4
a pierwiastek z delty 2
x1= 2
x2= 4
y1=7/2
y2=21/2
P1=(2,7/2) , P2=(4,21/2)
F'xx(x,y)=6x
F'yx(x,y)= −6
F'xy(x,y)= −6
F'yy(x,y)= 2
W= 6x −6
−6 2
W(P1)= 12 −6
−6 2 = −12<0 − nie ma ekstremum
W(P2)= 24 −6
−6 2 = 12>0 − istnieje ekstremum
W(P2)>0 − minimum
W odpowiedziach jest ,że P,(4,19/2) − wynosi minimum . Czy coś wykonałem źle w tym zadaniu?
Jeśli tak to bardzo proszę o poprawienie . Z góry dziękuję