Funkcje trygonometryczne
Wawa: Proszę o pomoc, mam 3 ważne podpunkty do zrobienia, a nie mogę sobie poradzić.
1. Wyznacz miary kąta ostrego alfa, jeżeli:
a) 2 − tg alfa = sin
2 alfa + cos
2 alfa
| | √3sin alfa + cos alfa | |
d) |
| = 2 |
| | cos alfa | |
| | 2 | |
2. Kat alfa jest ostry, a sin alfa = |
| . Oblicz wartość wyrażenia. |
| | 3 | |
23 lut 20:05
pedro: a) alfa =pi/4
23 lut 20:25
pedro: musisz zauważyć że po prawej stronie równania masz 1 trygonometryczną, potem torwiązując
równanie dochodzimy że tg alfa=1, a skoro alfa to kąt ostry to jedyny mozliwy wynik to pi/4
23 lut 20:27
pedro: b możesz zapisać że to jest arcsin2/3
23 lut 20:28
pedro: d) ponieważ operujemy na kątach ostrych, gdzie sin i cos są dodatnie to mnożymy obustronnie
porzez cos alfa, potem obustronnie odejmujemy cos alfa, potem obustronnie dzielimy przez
cosinus, wychodzi nam pierwiastek3 *tg alfa=1, tg alfa =1/pierw3=pierw3/3 , alfa =pi/6
23 lut 20:33
pedro: 2,c 6/5 cos alfa wyliczasz z 1 trygonometrycznej, tg zamieniasz na cos/sin
23 lut 20:36
agulka:
| | 5 | |
cos2=1−sin2α=1−U{4}{9= |
| |
| | 9 | |
| √1+tg2α | | | | | |
| = |
| = |
| = |
| cosα | | cosα | | cosα | |
| | | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| cosα | | cosα | | cosα | | cosα | | cos2α | |
23 lut 21:02