trygonometria
Zosia: trygonometria
wartość najmniejsza i największa
rozumiem, 2 sinx ∊ <−2,2> jednak okres się nie zmienia
mogę prosić o rozpisanie, rozwiązania przykładu nie rozumiem rozwiązania
dziękuję
23 lut 20:01
Maslanek: Nie ma sensu

Wiemy, że −1≤sin(π/6 + x)≤1
Zatem: −2≤2sin(π/6 + x)≤2
23 lut 20:12
Zosia: tak wiemy to
jednak co oznaczają rozpisane dwa przypadki x = ?
może to oczywistość, której nie zauważam jednak chcę to zobaczyć
23 lut 20:34
Zosia: ponawiam
23 lut 20:54
Mila:
| | π | |
−1≤sin( |
| +x)≤1 /*2 wydłużasz wykres, miejsca zerowe zostają takie same. |
| | 6 | |
Z
w=<−2,2> jak napisał wcześniej kolega.
23 lut 21:43
Zosia: rozumiem, zbiór wartości,
nie rozumiem części zapisu
| | −π | | π | |
x= |
| + |
| − skąd wynikają te liczby |
| | 6 | | 2 | |
23 lut 22:13
Mila:
Przecież sama je napisałaś?
23 lut 23:45
Jolanta: Zosia chyba przepisała je z odpowiedzi i nie wie dlaczego tak jest
| | −π | | π | | −π | | π | |
Dobrze myslę,że x= |
| + |
| + π to wartosć najmniejsza a x= |
| + |
| to wartosc |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
najwieksza ?
24 lut 00:22
Mila:
W takim razie nie podała dokładnie treści zadania. Jeśli poda , to wyjaśnię.
24 lut 16:16
Zosia: tak, Jolanta ma rację,
Zadanie polega na znalezieniu wartości najmniejszej i największej.
24 lut 16:20
Mila:
Zosiu, wartość najmniejsza to −2, wartość największa to 2.
Chodzi o to dla jakich argumentów f(x) ma wartość najmniejszą a dla jakich największą.
1)dla jakich argumentów f(x) ma wartość najmniejsza
================
2)dla jakich argumentów f(x) ma wartość największą.
==============
24 lut 17:03
Zosia: teraz rozumiem

dziękuje
24 lut 20:20
Mila:
To pięknie.
24 lut 20:24