pomocy
lala: | | a2 | | b2 | | a | | b | |
Wykaż, że jeśli a i b są dodatnie to 5( |
| + |
| )+6( |
| + |
| )≥22 |
| | b2 | | a2 | | b | | a | |
23 lut 19:59
23 lut 20:05
Eta:
Można też tak:
| | a | | b | |
dla a,b>0 |
| + |
| ≥2 (obydwie strony dodatnie , można nierówność podnieść |
| | b | | a | |
obustronnie do kwadratu
| | a | | b | | a2 | | b2 | | a2 | | a2 | |
( |
| + |
| )2≥ 4 ⇔ |
| + |
| +2≥4 ⇔ |
| + |
| ≥2 |
| | b | | a | | b2 | | a2 | | b2 | | b2 | |
dodaj te dwie nierówności stronami i otrzymasz tezę
23 lut 20:17
pigor: ..., niech
| a | | b | | a | | b | |
| + |
| = t >0 ⇒ ( |
| + |
| )2= t2 ⇒ |
| b | | a | | b | | a | |
| | a2 | | b2 | | a2 | | b2 | |
⇒ |
| +2+ |
| =t2 ⇒ |
| + |
| =t2−2 i t2 >2 ⇒ |
| | b2 | | a2 | | b2 | | a2 | |
t >0 i t >
√2 ⇒ (*)
t > √2 , wtedy
5(t2−2)+6t−22 ≥ 0 i t>√2 ⇒ 5t
2+6t−32 ≥0 ⇔ 5t
2−10t+16t−32 ≥0 ⇔
⇔ 5t(t−2)+16(t−2) ≥0 ⇔ (t−2) (5t+16) ≥ 0 ⇔ t−2 >0 ⇔
t >2 > √2
zgodnie z założeniem (*), stąd i równoważności moich przekształceń c.n.w. .
23 lut 20:17
pigor: .. ,, o

, że tez nie wpadłem na to co
Eta
23 lut 20:19
Eta:
23 lut 20:19
lala: a co z tymi kwadratami?
23 lut 20:26
lala: nie odświeżyłam stronki

Dzięki już rozumiem
23 lut 20:27
ICSP: niech a,b, będą liczbami dodatnimi wtedy prawdziwa jest równość :
(a
n − b
n) ≥ 0 dla dowolnego rzeczywistego n
Dokonując przekształceń :
a
2n − 2a
nb
n + b
2n ≥ 0
a
2n + b
2n ≥ 2a
n*b
n // : a
nb
n
23 lut 20:33
Eta:
23 lut 20:35