Tryginometria
Justa: | | x+π | |
Jak narysować funkcje f(x)=cos |
| |
| | 2 | |
23 lut 19:21
Maslanek: | | x+π | |
to jest: f(x)=cos( |
| ) |
| | 2 | |
| | x | |
Czyli g(x)=cos |
| w translacji o wektor [−π,0] |
| | 2 | |
23 lut 19:38
23 lut 19:41
pigor: ...., lub
| | x+π | | π | | x | | x | |
cos |
| = cos( |
| + |
| )= −sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | |
i rysuj więc y= −sin |
| . |
| | 2 | |
23 lut 19:45
Maslanek: O wektor [−π,0]
| | x | | π | |
Tak miałbyś h(x)=cos( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
23 lut 19:46
ICSP: Masz racje
23 lut 19:48
23 lut 20:33
Mila:
y=cos(x)
y=cos(x/2)
23 lut 21:34
Justa: | | π | |
dlaczego jest ten wykres jest przesunięty o |
| w lewo a nie w prawo ? |
| | 2 | |
23 lut 21:42
Mila:
f(x+2) przesunięcie o wektor [−2,0] ( 2 jednostki w lewo)
f(x−2) przesunięcie o wektor [2,0] (2 jednostki w prawo)
Za chwilę sprawdzę, czy dobrze wpisałam wzór, zrobię nowy rysunek z większą ilością jednostek.
23 lut 21:57
Justa: ok ok ok

dziękuję
23 lut 22:04
Mila:

A najlepiej jak radzi
Pigor
y=−sin(x/2)
23 lut 22:09
Justa: wielkie dzięki
23 lut 22:14
Mila:
23 lut 22:15