zadania maturalne
razor: 1. Wykaż, że dla dodatnich liczb x, y, z prawdziwa jest nierówność (x2 + y2 + z2)(1x2
+ 1y2 + 1z2) ≥ 9
2. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 1m−1x2 − (m+1)x +
mm−1 = 0 ma dwa rozwiązanie takie, że x1 < 0, x2 > 0, |x1| < |x2|
3. Wykaż, że jeśli liczba n jest sumą kwadratów dwóch liczb całkowitych, to liczba 5n także
jest sumą kwadratów dwóch liczb całkowitych.
4. Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych spełniających równanie: a3 + 2a2b + ab2 = 18
23 lut 18:34
PW: Do zadania 1.
1. Jeżeli znasz nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną, to dowód jest
natychmiastowy.
2. Jeżeli nie znasz tej nierówności, to patrz punkt 1 (szkoda czasu na co innego).
23 lut 20:01
PW: 4.
a(a2+2ab+b2) = 18
a(a+b)2 = 18
Liczba (a+b)2 jest dodatnia jako kwadrat liczby całkowitej (zerem być nie może, gdyż musi być
jednym z czynników dających iloczyn 18). Wobec tego a też jest liczbą dodatnią.
Mamy następujące możliwości:
1•18 = 18
2•9 = 18
3•6 = 18
6•3 = 18
9•2 = 18
18•1 = 18.
Podać odpowiadające im a i b.
23 lut 21:17
zombi: Odnośnie zadania pierwszego, skorzystaj z lematu, że dla x,y>0 zachodzi
| x | | y | |
| + |
| ≥ 2 (tylko go udowodnij) |
| y | | x | |
23 lut 21:19
zombi: n = a2 + b2
⇒
5n = 5a2 + 5b2 = (a−2b)2 + (2a+b)2 ckd.
23 lut 21:22