| 3n−2n | ||
lim | =1 czy to jest dobrze?
| |
| 4n−3n |
| 5n6−3n4+2 | ||
lim | ||
| 5−10n6 |
| 3√n2+1 | ||
lim | ||
| n |
| lg2(n+1) | ||
lim | ||
| lg3(n+1) |
| 5*n6 − 3*n4 + 2 | 5*n6 − 3*n4 + 2 | |||
b) lim | = lim | = | ||
| 5 − 10*n6 | − 10*n6 + 5 |
| 5 − 3/n2 + 2/n6 | ||
lim | = po podzieleniu licznika i mianownika przez n6 | |
| −10 + 5/n6 |
| 5 | −1 | ||
= | |||
| −10 | 2 |
| 3√n2 + 1 | n2 + 1 | |||
c) lim | = lim3√ | = lim3√1/n + 1/n2 = 3√0 + 0 = 0 | ||
| n | n3 |
| log2(n + 1) | ||
c) lim | = przekształcam na logarytmy o podstawie 10 | |
| log3(n + 1) |
| log(n + 1) | log( n + 1) | log(3) | ||||
lim | : | = | ||||
| log(2) | log(3) | log(2) |