Rozwiązywanie nierówności
Kamil: Cześć, mam problem z rozwiązywaniem nierówności
Przykładowe zadania:
a)
Jednocześnie mam pytanie, czy różni się sposób liczenia, jeżeli wartość bezwzględna jest
oddzielnie w mianowniku i liczniku, a jak jest połączona kreska po jednej i drugiej stronie?
b) bez różnicy jakie liczby tylko z modułem w mianowniku
c) bez różnicy jakie liczby tylko z modułem w liczniku
Bardzo proszę o pomoc
23 lut 17:47
Kamil: Pomoże ktoś?
23 lut 19:09
PW: Pytanie pod a):
Zadanie a) rozwiązuje się według zwykłego schematu:
1. dziedzina
2. |u| < 1 ⇔ u > −1 ⋀ u < 1
23 lut 19:43
Kamil: ?
23 lut 19:43
Kamil: A jak wyliczyć poprawnie dziedzine?
x2 − 1 = 0
x2 = 1
x = 1 ∧ x = −1?
23 lut 19:45
pigor: ... , nie i ⋀ tylko lub v , czyli
x=−1 v x=1 ⇔ x≠−1 ∧ x≠ 1, więc Dr= R \ {−1,1} .
23 lut 19:49
Kamil: czyli x ∊ (−∞, −1) u (1, ∞)?
23 lut 19:49
Kamil: ok, mam teraz dziedzine
23 lut 19:49
Kamil: i jak chce obliczyć nierówność to muszę zdjąć moduł. Jeżeli moduł jest na całą funkcję to
będzie
1.
2.
23 lut 19:52
pigor: ... , niestety Twoja dziedzina to bzdety

, chyba że dołożysz
(suma U) przedział (−1;1) , bo wolisz "swój" zapis

, a nie R \ {1,1}
23 lut 19:57
Kamil: − I dalej mogę przenieść 1 na drugą stronę.
− zamienić 1 na ułamek
− następnie dodać i odjąć to co się da w liczniku
− później nierówność pomnożyć przez (x2 − 1)2
− obliczyć delte
I co dalej?
I jak rozwiązuje się gdy moduł jest tylko w liczniku lub mianowniku?
23 lut 20:00
Kamil: Może być i Twój zapis, jak to pisałem to jeszcze nie było tego postu.
23 lut 20:01
Kamil: | 4x−5 | |
| ≥ 1 Jak taki przykład rozwiązać? |
| |x2−4| | |
23 lut 20:28
PW: 1. Ustalić dziedzinę D
2. pomnożyć przez mianownik (można, bo dodatni)
3.
|x
2 − 4| ≤ 4x −5.
Ograniczamy dziedzinę do takich x, dla których
4x − 5 > 0
(lewa strona jest dodatnia, więc i prawa musi być dodatnia, nie ma co szukać wśród pozostałych
x − tam na pewno rozwiązania nie ma).
4. Rozwiązujemy nierówność
| | 5 | |
|x2 − 4| ≤ 4x −5 dla x∊( |
| ,∞)\{2} |
| | 4 | |
(ta dwójka wyrzucona z dziedziny z uwagi na dziedzinę D ustaloną w punkcie 1.).
Mamy więc do rozwiązania dwie nierówności:
| | 5 | |
−x2 + 4 ≤ 4x −5 dla x∊( |
| ,2) lub x2 − 4 ≤ 4x −5 dla x∊(2,∞). |
| | 4 | |
24 lut 14:19