Zadanie z parametrem kwadratowa i wymierna
Licealista: witam mam problem z zadaniem : dla jakich wartosci parametru m rownanie x2 + 3x +(m−2)/(m−3)=0
ma pierwiastki ktorych suma szescianow jest mniejsza od −9
23 lut 16:45
PW: x13+x23 = (x1+x2)(x12−x1x2+x22) = (x1+x2)((x1−x2)2+x1x2)
23 lut 17:07
PW: Źle, miało być na końcu
(x
1+x
2)((x
1+x
2)
2 − 3x
1x
2)
− idzie o to, żeby można było zastosować wzory Viete'a, muszą być więc tylko
suma i
iloczyn.
23 lut 17:09
Eta:
1/Δ≥0
2/ x
13+x
23= (x
1+x
2)
3−3x
1*x
2(x
1+x
2)
i wzory Viete
'a
23 lut 17:17
licealista: hej, pw czyli wyszloby ze( 3cba−b3)/a3
23 lut 17:29
PW: Tak, dla równania ax2+bx+c = 0.
Tu już bym tu nie plątał tych oznaczeń "ogólnych", tylko od razu przetłumaczył na język
"3 i n".
23 lut 17:40
licealista: ok dzieki, teraz wystarczy tylko podstawic, z tym juz sobie poradze
co to za jezyk 3 i n?
23 lut 17:45
PW: To co mówisz − podstawić w miejsce b liczbę 3, a w miejsce c − wyrażenie zależne od m
(klepnąłem sąsiedni klawisz "n").
Jestem zwolennikiem unikania pisania wzorów "na symbolach ogólnych"> Jeżeli je dobrze
stosujemy, to widać, że rozwiązujący je zna − nie można tego podważać.Mogą być natomiast
śmiszne nieporozumienia, gdy np. autor wymyśli zadanie z parametrem a:
x2 − 3x +a2−1 = 0
23 lut 17:50
licealista: no tak juz rozumiem, jeszcze raz dzieki
23 lut 17:52