agulka:
(9, x+2, y)− c. arytmetyczny
(9, x, y)− c. geometryczny
Ciągi są rosnące, czyli y>x.
| | 9+y | |
Z własności c. arytm. mamy: x+2= |
| |
| | 2 | |
Z własności c. geom. mamy: x
2=9y
Należy rozwiązać powyższy ukł. równań. Otrzymamy z niego x
1=3 i y
1=1 oraz x
2=15 i y
2=25.
Pierwszą parę należy odrzucić, bo nie spełnia założenia, że y>x.
Otrzymujemy więc ciągi:
(9, 17, 25) − c. arytmetyczny oraz
(9, 15, 25) − c. geometryczny.
| | 5 | |
W c. arytmetycznym r=8, natomiast w c. geometrycznym q= |
| |
| | 3 | |