granice
Melu: Czy mógłby mi ktoś prosto wyjaśnić jak mam obliczyć podane granice?
lim n −>
∞
| | 2n − 2 + 7n | |
a) |
| |
| | 2n + 7n +2 | |
lim x −> 0
lim x −>
∞
b) (−4x
6 +2x
3)
23 lut 16:36
PW: pierwsze a) standardowo − dzielimy licznik i mianownik przez największy składnik
pierwsze b) "usuwamy niewymierność z mianownika"
23 lut 16:43
Melu: Czyli w pierwszym
| | 2n −2+7n / :7n | | 1 | |
a) |
| = |
| = 1 |
| | 2n +7n +2 / :7n | | 1 | |
a w drugim?
b)
| 1 | | √2n+1 + √2n | | √2n+1+√2n | |
| * |
| = |
| =.... |
| √2n+1 −√2n | | √2n+1√2n | | 2n+1 + 2n | |
Jeśli dobrze zacząłem, to nie wiem, co dalej z tym zrobić
23 lut 17:07
PW: (a−b)(a+b) = a2 − b2, więc w mianowniku będzie ...
23 lut 17:14
Melu: | √2n+1+√2n | | √2n+1+√2n | |
| = |
| = ∞ ? |
| 2n +1 − 2n | | 1 | |
23 lut 17:24
pigor: ...,
| | e2x−e−x | | e−x(e3x−1) | |
lim x→0 |
| = lim x→0 |
| = |
| | 3x | | 3x | |
| | e3x−1 | |
= im x→0 e−x * lim x→0 |
| = e − 0 * 1= 1* 1= 1 .  |
| | 3x | |
23 lut 17:52