matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Wawa:
2
Kąt alfa jest ostry, a sin alfa =
. Oblicz wartość wyrażenia
3
√
1+tg
2
alfa
cos alfa
Wyznacz miarę kąta ostrego alfa, jeżeli a) 2 − tg alfa = sin
2
alfa + cos
2
alfa
√
3
sin alfa + cos alfa
d)
= 2
cos alfa
23 lut 16:24