konstrukcja obrazu
Saizou :
może ktoś będzie w stanie pomóc z konstrukcją obrazu w zwierciadle kulistym, gdzie x=F,
teoretycznie obraz nie powinien powstać, ale jak rysuję to w geogebrze wychodzi co innego
rysuję tak:
− O to punkt (0:0)
− R=10 B(10:0)
− F to punkt (5:0)
− rysuję sobie obraz (strzałkę o grocie w punkcie D (5:3) i początku (5:0))
− piszę prostą y=3 i wyznaczam punkt K przecięcia z okręgiem
− robię symetrię D względem osi x
− rysuję promień światła najpierw DK a potem odbicie jego KF; oraz drugi promień DB i BD'
promienie KF i BD" powinny być równoległe a nie są
23 lut 16:24
Saizou : w zwierciadle kulistym wklęsłym
23 lut 16:25
Piotr 10: Jakoś dzwine to robisz xd
23 lut 16:25
23 lut 16:26
Piotr 10: Najlepiej narysuj sobie oś główną, potem zwierciadło wklęsłe( chyba wiesz jak wyglada, nie
pomyl ze zwierciadlem wypuklym )
23 lut 16:27
Saizou :

jakoś tak
i wychodzi mi że promienie l i m nie są równoległe
23 lut 16:29
bezendu:
23 lut 16:30
bezendu:
I dobrze Ci wychodzi:
wypisz jeszcze cechy obrazu
23 lut 16:31
Piotr 10: i jest git, tylko o strzałkach pamiętaj
23 lut 16:31
Saizou : tylko w geogebrze wyszło mi że nie są równoległe
23 lut 16:31
Piotr 10: bezendu jak chcesz cechy obrazu wypisać jak on nie powstaje xD? No w sumie powstaje ale to
w nieskończoności
23 lut 16:31
Saizou : a powinny być równoległe
23 lut 16:32
Piotr 10: Ja geogebry to nie mam,. więc nie wiem czmeu
23 lut 16:33
bezendu:
A no racja
23 lut 16:33
Saizou : ale to samo mi wszyło na kartce
23 lut 16:37
Saizou : i dalej nie wiem co źle robię xd
23 lut 22:42
zawodus: co samo? że nie są równoległe?
24 lut 09:04
Saizou : dokładnie tak,
wychodzi mi że NIE są równoległe, a powinny być równoległe
24 lut 12:26
PW: Nie bardzo wiem dlaczego chcesz mieć dwa obrazy "czubka strzałki" − rysujesz linie niebieską i
zieloną przez ten czubek.
24 lut 13:05
Saizou :

miało wyjść że promienie różowy i pomarańczowy są równoległe a mi to nie wychodzi
24 lut 14:23
Piotr 10: Kolor pomarańczowy − to kąt podania równa się kątowi odbicia, tak mogą być pewne niedokładności
w rysunku Twoim
Najlepiej narysuj promień padania, a promień odbicia zrób równolegle do promienia różowego
24 lut 14:29
Saizou : to wtedy kąt padania nie będzie równy kątowi odbicia, u mnie na kartce ta równica wynosi 0,5 cm
24 lut 14:31
PW: Różowy promień światła równoległy do osi OX przechodzący przez czubek strzałki odbija się od
zwierciadła, przechodzi przez ognisko. A ten drugi − pomarańczowy − to co za jeden? Może
trzeba go narysować np. w połowie strzałki − też najpierw równolegle do osi OX, a potem po
odbiciu ...
24 lut 14:33
24 lut 14:38
PW: Rozumiem. To inny promień, który też się odbija, ale pośrodku krzywizny. Powinny być równoległe
po odbiciu, jeżeli w dobrym miejscu narysujemy F.
24 lut 14:51
Saizou :
sam już głupieje nad tym xd
24 lut 14:56
24 lut 22:15
bezendu:
Saizou przecież wiesz jak wygląda konstrukcja
24 lut 22:16
Saizou : wiem ale mi się to nie zgadza, wiec nie wiem
24 lut 22:20
Radek: Geogebra kłamię
24 lut 22:21
Saizou : myślisz.... ?
24 lut 22:22
MQ: | | 1 | |
Panowie  Zwierciadło sferyczne ogniskuje promienie w odległości |
| R tylko dla promieni |
| | 2 | |
przyosiowych.
24 lut 22:22
Saizou : czyli że co ?
24 lut 22:25
MQ: Czyli, że im dalej promień fioletowy pada od osi zwierciadła, tym gorzej z przejściem przez
ognisko F.
24 lut 22:30
Saizou : czyli że dla bardzo małego obiektu byłyby w miarę równoległe promienie?
24 lut 22:33
MQ: Tak
24 lut 22:35
MQ: Żeby mieć idealnie równoległe, robi się lustra paraboliczne.
24 lut 22:37
Saizou : haha moje zadanie na czwartek o lustrach parabolicznych
24 lut 22:40