Viete'a ciąg dalszy..
Ziual: Funkcja kwadratowa f jest malejąca w przedziale <2,+∞), a jej miejsca zerowe x1 i x2 spełniają
warunek x1*x2= −5. Parabola wykresu funkcji f ma z osią OY punkt wspólny (0,5). Napisz wzo
funkcji f w postaci ogólnej..
23 lut 16:14
Ziual: ?
23 lut 16:31
Ziual: :(
23 lut 16:41
Eta:
Z tego,że f malejąca w przedziale <2,
∞) ⇒ x
w= 2
oraz P
OY(0,5) ⇒ c=5
ze wzorów Viete
'a
| | c | | 5 | | −b | |
x1*x2= |
| ⇒ |
| = −5 ⇒ a= −1 to xw= |
| = 2 ⇒ b=4 |
| | a | | a | | 2a | |
f(x)= ax
2+bx+c=...........
23 lut 16:44
Ziual: skąd a=−1?
23 lut 17:11
Eta:
| 5 | |
| = −5 ⇒ −5a=5 ⇒ a=......  |
| a | |
23 lut 17:13
Ziual: nie było pytania..
23 lut 17:13
Eta:
23 lut 17:14
Ziual:
23 lut 17:14
Ziual: | | 1 | | 1 | |
Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe x1 i x2 takie, że |
| + |
| = 7 i |
| | x12 | | x22 | |
x
1 * x
2 =1. Do wykresu należy punkt A (−2;−6). Napisz wzór funkcji f w postaci ogólnej.
23 lut 17:45
Ziual: ?
23 lut 17:49