geo. anality
52: Jeśli mam daną prostą i mam dany okrąg, a mam wykazać że w postaci tej prostej jest zawarta
średnica okręgu to wystarczy jak wstawię środek okręgu do podanej prostej i L=P naszej
równości, czy muszę jakiś pisać jeszcze dodatkowy komentarz albo coś jeszcze liczyć ... ?
23 lut 16:14
PW: Dobrze, piszesz:
Każda prosta przechodząca przez środek okręgu zawiera jego średnicę. Środkiem okręgu jest punkt
(p,q), którego współrzędne spełniają równanie prostej:
(tu piszesz zamiast y=ax+b po prostu q = ap+b).
23 lut 16:51
52: Dziękuję bardzo
23 lut 16:52