?

| 2 | ||
cosα= | ||
| 3 |
| 4 | ||
cos2α= | ||
| 9 |
| sinα | ||
tgα= | ⇒tgα=... | |
| cosα |
| 8 | ||||||||
tgα= | ⇒a=... | |||||||
|
| 8 | ||
sinα= | ⇒c=... | |
| c |
Proponuję takie rozwiązanie (jest prostsze
| 2 | 2k | |||
cosα= | = | , k>0 , |CD|=h=8 ⇒2k=8 ⇒ k=4 | ||
| 3 | 3k |
c=3x b=2x h=8 p to cała podstawa.
Pani wyżej pomyliła sinus z cosinusem.
Tak powinno wyglądać to zadanie.
82+(2x)2=(3x)2
64+4x2=9x2
64=9x2−4x2
64=5x2
64/5=x2
8/√5=x
8√5/5=x
c=3*x
c=3*8√5/5
c=24√5/5 [cm]
b=2*x
b=2*8√5/5
b=16√5/5 [cm]
podstawa to 2*b+8
p=2*16√5/5+8
p=32√5/5 +8 [cm]
Ob= p+8+(2*c)
Ob=32√5/5+8+8+(2*24√5/5)
Ob=32√5/5+8+8+42√5/5
Ob=80√5/5+16
Ob=16√5+16
Ob=16(√5+1) [cm]