matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
JULKA:
Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych gdy: sinα= 1/3
23 lut 15:54
agulka:
1
sinα=
3
1
sin
2
α=
9
1
8
sin
2
α+cos
2
α=1⇒cos
2
α=1−sin
2
α⇒cos
2
α=1−
⇒cos
2
α=
⇒cosα=...
9
9
sinα
tgα=
⇒tgα=...
cos
1
ctgα=
=ctgα=...
tgα
23 lut 16:08
JULKA:
8
czyli cosα=
9
3
tgα=
8
9
ctgα=
8
Tak jest dobrze?
23 lut 18:17