.
Paulina: Mam do sprawdzenia zadanie.Nie wiem czy jest dobrze rozwiązane
zad1.
Stawka podatku VAT na herbate sprzedawaną przez zakłady gastronomiczne wynosi 23%.Cena zakupu
herbaty i cukru wynosi 1.50zł. Marża gastronomiczna na herbate wynosi 75%.Oblicz marże
gastronomiczną.Cene gastronomiczną netto,podatek VAT i cenę gastronomiczną brutto.
Marża gastronomiczna=75%*1.50zł=1.12zł
Cena gastronomiczna netto=1.50zł+1.12zł=2.62zł
Podatek VAT=2.65zł*23%=6.09zł
Cena gastronomiczna brutto=2.62zł+6.09zł=8.71zł
23 lut 15:49
Paulina: prosze o pomoc:(
23 lut 15:56
Paulina:
23 lut 16:03
PW: Mateńko, kupili produkty za 1,50, a sprzedają za 8,71 − nic a nic Cię taki wynik nie dziwi?
23 lut 17:32
Miki: podatek vat=2,65*0,23%=
23 lut 23:34
Janek191: Podatek VAT
2,62 *0,23 = 0,60
2,62 + 0,60 = 3,22
23 lut 23:44
PW: Moim zdaniem nieprawidłowo. Podatek VAT (podatek od wartości dodanej) nie powinien być
naliczany od kwoty 1,50. Kwota ta już zawiera podatek VAT w kwocie p (przecież dostawca
herbaty i cukru musiał go naliczyć). Zakład gastronomiczny płaci ten podatek, ale może go
sobie odliczyć (odjąć w rozliczeniu podatkowym), czyli tak jakby go nie płacił. Mechanizm
podatku jest taki, że faktycznie płaci go finalny nabywca (żłopiący herbatę z filiżanki).
Jeżeli jednak zakład gastronomiczny naliczy VAT od kwoty 1,50, to klient zapłaci kwotę p
plus 23% tej kwoty, czyli za dużo (ustawodawca wcale tego nie chce, podatek p od liści
herbaty i cukru już dostanie jako część kwoty 1,50 − zapłaci go hurtownia, dla której sprzedaż
była transakcją finalną; sposób rozliczania hurtowni z fiskusem w tym momencie nas nie
obchodzi). Do kalkulacji podatku od wartości dodanej zakład gastronomiczny powinien przyjąć
tylko kwotę marży (to jest jego wartość dodana). Do kalkulacji ceny dla nabywcy (ceny brutto)
powinno się przyjąć:
1. cenę zakupu produktów (cena ta już zawiera podatek VAT od tych produktów)
2. marżę gastronomiczną
3. podatek VAT od marży gastronomicznej.
24 lut 12:48