Dany jest wielomian W(x0=x^3+ax^2+bx-6. Znajdź a i b wiedząc, że jednym z miejsc
kamczatka: Dany jest wielomian W(x0=x3+ax2+bx−6. Znajdź a i b wiedząc, że jednym z miejsc zerowych
wielomianu jest liczba −3, a reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x+5 wynosi −36.
Nie wiem gdzie robię błąd
W(−3)=0
W(−5)=−36
−33+a(−3)2+b(−3)−6
−53+a(−5)2+b(−5)−6
−27+9a−3b−6
−125+25a−5b−6
9a−3b−33 /*(−5)
25a−5b−131 /*3
−45a+15b+165
75a−15b−393
30a−228
i coś tu nie tak bo powinno wyjść a=4
23 lut 15:28
ICSP: = 0
= −36
= 0
= −36
= 0
= 108
30a − 228 = 108
30a = −120
a = −4
23 lut 15:30
sushi_ gg6397228:
brakuje prawej strony rownania
23 lut 15:31
kamczatka: faktycznie dzięki zgubiłem −36
23 lut 15:34
agulka: | ⎧ | W(−3)=−27+9a−3b−6=0 | |
| ⎩ | W(−5)=−125+25a−5b−6=−36 |
|
| ⎧ | 9a−3b=33⇒b=−11+3a | |
| ⎩ | 25a−5b=95 |
|
25a−5(−11+3a)=95
25a+55−15a=95
10a=40
a=4
b=−11+12
b=1
23 lut 15:39
kamczatka: już i mi wyszło dzięki
23 lut 15:40