równanie
ICSP: Otóż w x> 0 mam do rozwiązania :
log
2(x) + log
3 (x) + log
4 (x) = 1
Zamieniając podstawy, Wyłączając log
2(x) przed nawias, dzieląc i dokładając logarytm dostaje :
x = 2
log2 (9) / log2 (108)
Da się to jakoś ładniej przedstawić ?
23 lut 15:10
23 lut 15:18
Saizou : ewentualnie można zamienić podstawy
| log2(9) | |
| =log1089 |
| log2(108) | |
23 lut 15:20
ICSP: "tak myślałem, ale wolałem się upewnić"

Dzięki
Trivial i
Saizou
23 lut 15:22
PW: Chyba tylko log29 = log23 i log2108 = 2+3log23
23 lut 15:31
PW: Zjadło mi dwójkę: log29 = 2log23
23 lut 15:32
Trivial:
Można ładniej zapisać:
x ≈ 1.38441715705911
23 lut 15:34
ICSP: Dzięki
23 lut 15:41