wykazanie podzielnosci
zbyszek: Wykaz, ze roznica kwadratow dwoch kolejnych liczb nieparzystych jest liczba podzielna przez 8.
W jaki sposob to wykazac matematycznie?
23 lut 15:10
bezendu:
(2n+1)2−(2n+3)2=4n2+4n+1−4n2−12n−9=−8(n+1)
n∊C
C.N.W
23 lut 15:14
Aga1.: kolejne liczby nieparzyste 2n+1, 2n+1+3=2n+4
Policz różnicę kwadratów
23 lut 15:14
zbyszek: dzieki wielkie, dla liczb parzystych bedzie 2n i 2n+2?
23 lut 15:18
ICSP: 
ale to nie jedyna opcja. Liczby parzyste to również 2n − 2 i 2n albo też 2n + 4 , 2n + 6
dla n ∊C
Wybierasz takie które są wygodniejsze
23 lut 15:23