| 1 | ||
zad: wyznacz wartości parametru k, k ∊ R, dla których równanie (sinx + | )(cosx+ 2k)=0 | |
| 2 |
| 1 | ||
(sinx + | )=0 lub (cosx+ 2k)=0 | |
| 2 |
| −1 | −π | −5π | ||||
sinx = | => x = | lub x = | ||||
| 2 | 6 | 6 |
| √3 | −√3 | |||
cosinus (chyba dlatego przyjmuję taki przedział?) i z≠ | i z≠ | |||
| 2 | 2 |
| √3 | −√3 | −π | √3 | |||||
(z różni się od | i | , bo cos | = | |||||
| 2 | 2 | 6 | 2 |
| −π | √3 | |||
cos | = | czyli te inne rozwiązania z funkcji cos muszą się różnić od | ||
| 6 | 2 |
| −1 | 1 | |||
−1< 2k< 1 => 2k> −1 i 2k< 1, więc k > | i k < | i | ||
| 2 | 2 |
| √3 | −√3 | √3 | −√3 | |||||
2k ≠ | i 2k ≠ | , więc k ≠ | i k ≠ | |||||
| 2 | 2 | 4 | 4 |
| −1 | −√3 | −√3 | √3 | |||||
czyli w sumie przedział k∊( | ; | ) ∪ ( | ; | ) ∪ | ||||
| 2 | 4 | 4 | 4 |
| √3 | 1 | |||
( | ; | ) | ||
| 4 | 2 |
| 1 | ||
zadanym przedziale (i dlatego wykluczyć trzeba k=− | ) − w porządku. Jednak wartość −1 | |
| 2 |
| 1 | ||
. | ||
| 2 |