.
piotrek:
jak wyprowadzic wzor na pochodną z −sinx ?
Mrówka: skorzystaj z tego, że pochodna to granica, a konkretniej f ' (x) = lim (przy h−>0) z ułamka:
w liczniku: f(x+h) − f(x), a w mianowniku h .
Nie wiem jak tu wstawiać ładne ułamki i limesy dlatego tak to wygląda, ale spróbuj, chyba, że
to czarna magia, to pisz

ps to ma być sin x, czy −sin x?
Bogdan:
pomijam
h→0 pod lim
| | sin(x + h) − sinx | | | | x + h − x | | x + h + x | | 2sin |
| cos |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
lim |
| = lim |
| = |
| | x | | h | |
| | sin x | |
Korzystamy z tw.: lim |
| = 1 |
| | x | |
| | h | |
Ponadto lim cos(x + |
| ) → cosx przy h→0 |
| | 2 | |
Można również wyznaczyć pochodną funkcji sinx inną drogą:
| | sin(x + h) − sinx | | sinx cosh + sinh cosx − sinx | |
lim |
| = lim |
| = |
| | x | | h | |
| | sinh | |
= lim ( |
| * cosx) = cosx |
| | h | |
Przy h→0 sinx cosh − sinx = sinx * 1 − sinx = 0