Rozwiąż nierówność kwadratową.
proszę: √3−2x−x2 > x+1
Dziedzina: −x
2−2x+3 ≥ 0
Δ=4+12=16
√Δ=4
| | 2+4 | | 2−4 | |
x1= |
| =−3 ⋁ x2= |
| =1 |
| | −2 | | −2 | |
D: xε<−3,1>, bo ramiona paraboli zwrócone są w dół(a=−1)
a) x+1 ≥ 0
x ≥ −1
xε<−1,
∞) ⋀ xεD
xε<−1,1>
√3−2x−x2 > x+1 /
2, bo lewa i prawa strona są ≥0
|3−2x−x
2| > (x+1)
2
−x
2−2x+3 > x
2+2x+1
−2x
2−4x+2 > 0/:2
−x
2−2x+1 > 0
Δ=4+4=8
√Δ=2
√2
| | 2+2√2 | | 2−2√2 | |
x1= |
| =−1−√2 ⋁ x2= |
| =−1+√2 |
| | −2 | | −2 | |
xε(−1−
√2, −1+
√2) ⋀ xε<−1,1>
xε<−1, −1+
√2)
b) x+1<0
x<−1
xε(−
∞−1) ⋀ xεD
xε<−3,−1)
√3−2x−x2 > x+1
xεR, bo lewa strona jest ≥0, a prawa strona jest <0
xεR ⋀ xε<−3,−1)
xε<−3,−1)
a) ⋁ b)
xε<−1, −1+
√2) ⋁ xε<−3,−1)
xε<−3, −1+
√2)