Kto mi wytłumaczy?Wyrażenie wymierne mnożenie
Magda: Wykonaj mnożenie,odpowiedź podaj w najprostszej postaci.
23 lut 14:52
23 lut 14:54
Magda: Ja chce żeby mi ktoś wytłumaczył jak to zrobić krok po kroku
23 lut 14:58
Aga1.: Rozkładasz liczniki i mianowniki na czynniki, u Ciebie można rozłożyć
x2=xx
2x−4=2(x−2)
Ustal dziedzinę
Skracasz licznik z mianownikiem i pozostałe mnożysz licznik razy licznik i mianownik razy
mianownik
23 lut 15:02
Magda: D=R/{0,2}
| | (x−2)*3x | |
więc będzie tak = |
| tylko nie rozumiem tego x2=xx jak ja mam to |
| | ..... *2(x−2) | |
zapisać bo to ma być tu gdzie ja wstawiłam ..... tak?
23 lut 15:22
sushi_ gg6397228:
x*x= x2
23 lut 15:23
Magda: czyli mam zapisać tak jak napisałam wcześniej i zamiast tych .... x*x*2(x−2) ?
23 lut 15:26
Aga1.: Pomyłka
x2=x*x
Poskracaj x z x i (x−2) z (x−2) i co Ci zostało?
23 lut 15:27
23 lut 15:30
23 lut 15:31
Aga1.: Tak, zobacz co napisała agulka
23 lut 15:36
Magda: Ok.A masz może czas żeby pomóc mi jeszcze z kilkoma innymi przykładami bo mam jutro sprawdzian?
23 lut 15:39